Navnet Knud Valdemar Hender er ukendt for de fleste, men i kraft af et legat, der bærer hans og hustruens navn, lever det videre blandt de dygtigste afgangselever fra Kalundborg Gymnasium og på Kalundborg Handelsskole – i dag Allikelund Gymnasium.

Hender er født på Bornholm i 1894 og blev student fra Rønne Statsskole i 1913, cand.theol. fra Københavns Universitet i 1921, cand.mag. i fransk og engelsk i 1928. Året efter blev han gift med sygeplejerske Johanne Kristence Kopp, og parret slog sig ned på Fyn, hvor Hender underviste i sløjd og tegning på Karise Realskole, men fortsatte som lærer på Otterup Private Realskole, hvor han også var leder af biblioteket. Sideløbende med lærerjobbet arbejdede Knud Hender i en halv snes år tillige som lokalredaktør på Fyns Stiftstidende.

I 1942 kom Hender og hustru til Kalundborg, hvor han på dispensation, fordi han ikke var uddannet fra et seminarium, blev ansat som overlærer på Kalundborg Mellem-og Realskole, bedre kendt som `Den Grå Skole´ og `Den Røde Skole´ på Torvet i Højbyen og den nærliggende gule `Skolen ved Volden´. Efter besættelsen blev Knud Hender drivkraften bag udarbejdelsen af en betænkning om etablering af et gymnasium i Kalundborg, der i 1957 – blandt andet takket været borgmester Jørgen Hagemann-Petersens indsats – blev til virkelighed. Her blev Hender ansat som adjunkt i fransk, engelsk og latin, men arbejdede sideløbende også på Kalundborg Handelsskole.

Gennem sit lange arbejdsliv underviste Hender i 15 forskellige fag, men det var især sprog og litteratur der havde hans store interesse. Det kom blandt andet til udtryk i Knud Henders meget personlige `Glemmebogen – den store Omnibus´, der er fyldt med tegninger, håndskrevne noter og citater. Bogen afslører en anden side af Lektor Hender, der i byen var kendt som en lidt stiv, streng og retlinet mand, som en dygtig pædagog, idealist og ´drømmer´, der holdt af ungdommen og derfor aldrig slækkede på kravene til sig selv.

I 1966, fire år efter Hender var blevet udnævnt til lektor, gik han på pension, men fortsatte en årrække som timelærer. I 1974 stiftede han `Lektor Hender og Hustrus Legat´, hvis renter skulle uddeles i portioner, bl.a. til studerende i Kalundborg og Rønne. I 1979 markerede han sin 80 års fødselsdag ved at fordoble beløbet, så der i alt var knap 700.000 kr. i fonden, der også uddelte legater til studerende i de romanske sprog, især det højt elskede franske, på Københavns Universitet. Men lektor Hender tænkte ikke kun på den akademiske verden han selv var en del af, men også på unge håndværkerlærlinge fra Det kongelige Vajsenhus i København, der ligeledes fik en legatportion.

Henkel mistede sin hustru Johanne i 1967, og det var en stor sorg med ensomhed, da parret ikke havde børn. Han selv døde i oktober 1979, i en alder af 85 år, men hans håndsrækningen til de unge lever fortsat.

Lokale historier

Gå på opdagelse i de historiske arkiver

Gå direkte til Arkiverne

Kontakt os

Vi er altid klar til at hjælpe. Vores kontor og vores telefoner er åbne mandag til torsdag fra 12.00 til 14.00. Du er også velkommen til at kontakte os pr. mail. Her på hjemmesiden kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål under fanebladet "kontakt".

Esbern Snaresvej 15
4400 Kalundborg

+45 59 51 27 85
Man-tor 12.00 til 14.00, fred. lukket.